Friday 19 February 2010

Πράξη Έβδομη - Τι Είναι Ομοφοβία

Ομοφοβία

Τι είναι ομοφοβία;

Ο όρος ομοφοβία περιλαμβάνει αρνητικές στάσεις απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Η ομοφοβία γενικά αναφέρεται στην ιδεοληπτική εχθρότητα, τον παράλογο φόβο και την αρνητική στάση προς τους ομοφυλόφιλους. Η προκατάληψη για την ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητα ενισχύεται κοινωνικά και αφορά αρνητικές συμπεριφορές που συχνά εμπεριέχουν πράξεις φυσικής βίας προς τους ομοφυλόφιλους, χλευασμό, επιθετικότητα.
Ο ομοφοβικός έχοντας ένα συνεχή θυμό που κρύβει φόβο και απειλή θεωρεί τον ομοφυλόφιλο ως εκείνον που του δείχνει αυτό που δε θέλει να είναι φοβούμενος ότι μπορεί κάποια στιγμή ότι μπορεί να γίνει σαν κι αυτόν, δηλαδή ομοφυλόφιλος. Πολλές φορές ο ομοφοβικός αναπτύσσει μία υπέρμετρη σεξουαλική συμπεριφορά, θορυβώδη και υπερβολική προς τη γυναικεία αναζήτηση, αισθανόμενος ότι έτσι πείθει τόσο τον εαυτό του όσο και το περιβάλλον του ότι δεν είναι ομοφυλόφιλος.
Η έντονη αυτή φοβική του αντίδραση μπορεί να προκαλέσει εικόνα πανικού (ομοφοβικός πανικός), εάν κάποιος αστειευόμενος μαζί του, του αφήσει υπονοούμενα για ομοφυλοφιλική δική του εικόνα. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη και η παρερμηνευτικότητά του, που μέσα σε αυτή καθηλώνεται ιδεοληπτικά, φθάνοντας ακόμη και στα όρια της παράνοιας, βλέποντας τον εαυτό του να χλευάζεται ή να θεωρείται από τους άλλους ως ομοφυλόφιλος.
Συνήθως, μιλάει υποτιμητικά για τις γυναίκες, δίνοντας την εντύπωση του μισογύνη μέσα σε μία εσωτερική, φοβική του αντίδραση μήπως κάποια φορά αποτύχει στη σεξουαλική επαφή και καταλάβει η γυναίκα ότι μπορεί να έχει ομοφυλοφιλικές τάσεις.
Ο ομοφοβικός άνδρας ζει πάντα την τραγικότητα της ομοφυλοφιλικής αποκάλυψης, βιώνει συνεχώς την ανάγκη της αντρικής επιβεβαίωσης, ενώ σε υπερβολικές αντιδράσεις του εμπλέκεται σεξουαλικά με ομοφυλόφιλο, έχοντας έντονη επιθετικότητα μαζί του, φτάνοντας ακόμη και στην αφαίρεση της ζωής του ομοφυλόφιλου, για να αποδείξει στον εαυτό του ότι αυτός ομοφυλόφιλος δεν είναι. Είναι πράγματι, μία επικίνδυνη φιγούρα που παρεισφρύει μέσα στους χώρους των ομοφυλοφίλων με σκοπό επιθετικό και βίαιο, δικαιώνοντας τον εαυτό του ως άνδρα, κυρίαρχο και δυνατό. Η σεξουαλική του επιλογή είναι ετεροφυλοφιλική, αλλά ουσιαστικά μέσα στον έντονο φόβο και την εκλυτική, αγωνιώδη εμμονή του, φαίνεται να μην μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική του συμπεριφορά, δολοφονώντας ουσιαστικά όχι μόνο τον ομοφυλόφιλο που τον απειλεί, αλλά τον ίδιο τον εαυτό του που μέσα σε καταναγκαστικές εμμονές στα όρια της ψυχωσικής εκτροπής είναι μπερδεμένος και κυνηγημένος από αυτό που πιστεύει ότι πρέπει κάθε μέρα να δείχνει στον εαυτό του ότι δεν είναι.
Βεβαίως και η ψυχιατρική φροντίδα και οι ψυχοθεραπευτικοί μηχανισμοί θεωρούνται απαραίτητοι τρόποι θεραπευτικής βοήθειας που θα τον απαλλάξουν από αυτήν την καταστροφική εμμονή και την επικινδυνότητα μέσα στην αυξημένη πιθανότητα να προκαλέσει βία, βαρβαρότητα και δολοφονική στάση σε έναν ανυποψίαστο ομοφυλόφιλο που θα παρασυρθεί στο παιγνίδι του, χάνοντας τη ζωή του. Ο ομοφοβικός άνδρας που αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του έχει καλή πρόγνωση και πορεία, εφόσον πράγματι αποδεχτεί το πρόβλημα και αναζητήσει την απαιτούμενη θεραπεία.

Του Θάνου Ασκητή.

2 comments:

amalthia said...

είπα και εγώ! τι σοβαρότις έπιασε την κοντέσα μας,που ξέρει αυτή που είναι μεγαλωμένη στα πούπουλα από τέτοιες πουστιές?

μετά είδα το όνομα του σελέμπριτυ σεξολόγου και κατάπια τη μπουκιά μου.

εάν τον δεις ρώτα τον το εξής:

εγώ που είμαι ομοφοβικοφοβική (δηλαδή απεχθάνομαι τους ομοφοβικούς) έχω πιθανότητα θεραπείας?

...The Fallen Queen... said...

Μα η Κοντέσα είναι πολυδιάστατος χαρακτήρας.Δεν αρκείτε σε ένα πράγμα.1000 πρόσωπα έχει.
Η αρχική πρόθεση ήταν να γράψω εγώ για την ομοφοβία,άλλα με κάλυψε απολυτά το κείμενο του σελέμπριτυ σεξολόγου που βρήκα στο διάβα μου.
Εσύ που έχεις αυτή την σπάνια ασθένεια..καλά θα κανείς να την κρατήσεις!